Estetik Ve Protetik Diş Hekimliği

Estetik Ve Protetik Diş Hekimliği

Diş Beyazlatma

Bembeyaz bir gülümseme herkesin hayali! Kiminin; ya kendi diş rengi sarıdır ya da gün içerisinde sık tükettiği alışkanlıkları yüzünden, dişleri beyaz durmuyordur. Dişler düzenli olarak fırçalansa da, çoğu zaman diş sararmaları önlenemez. Özgüvenimizi derinden etkileyen bu durum karşısında ne yapmak gerekir?

Bazı dişlerde doğumsal ya da sonradan kullanılan antibiyotikler gibi nedenlerle dişlerde meydana gelen içsel renklemeler olmakla birlikte, günlük olarak tüketilen yiyecek ve içecekler (çay, kahve, meyve suyu, şarap) gibi veya sigara kullanımı sonucu dişlerin dışsal renklenmesine neden olan etkenlerde dişlerimizin doğal beyazlığını gölgelemektedir.

“İdeal Diş Beyazlığına Sahip Olmak Aslında Zor Değil”

İdeal diş beyazlığına sahip olmak aslında zor değildir. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile giderilebilir ve daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliği işlemi sonrası yapılan polisaj işleminden oldukça farklıdır. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar açılabilmektedir. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından ofis ortamında uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) ve hastadan alınan ölçülerle hastanın kendisine verilen şeffaf bir plak sayesinde daha düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jellerle hastanın kendisinin evde uygulayacağı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak uygulanabilir. Ayrıca hekim kontrolünde olmayan ve hastaların eczanelerden temin edebildiği over the counter olarak nitelendirdiğimiz; beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası gibi ürünler bulunmaktadır. Fakat bu ürünlerin etkisi, hekim kontrolünde olan beyazlatma işlemine nazaran çok düşüktür, hekim kontrolünde yapılan beyazlatma sonrası hekim tavsiyesi ile kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Peki Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Bir İşlemdir?

  • Ofis Tipi Beyazlatma (Ofis Bleaching)

Ofis tipi beyazlatma tüm beyazlatma sistemleri içerisinde en etkili yöntemdir. Muayenede gerçekleştirilen beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksek olduğundan beyazlatma daha hızlı olur ve kalıcılığı daha uzundur. Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce; daha etkili bir sonuç almak için, hastaya beyazlatma öncesi diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Seanslar öncesi ve sonrası hastadan fotoğraf alınarak, renk tespiti yapılmaktadır. Uygulanacak seans sayısı genellikle 2 veya 3 olup dişte ki renklenmeye göre değişmektedir. İşlem öncesi diş etlerinin üzeri zarar görmesini istemediğimiz için koruyucu bir bariyer ile kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 15 dakikalık periyotlarla 2 veya 3 periyod olarak dişlere beyazlatma jeli uygulanır. Seanslar arasında hastanın renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir. Beyazlatma seansları arasında hassasiyetler görülebilmektedir fakat; kullanılacak olan hassasiyet giderici diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan kalkmaktadır.

  • Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)

Ev tipi olarak adlandırdığımız beyazlatma sisteminde, yine renk saptanıp hastadan tedavi öncesi alınan ölçü sayesinde hastaya uygun şeffaf bir plak üretilir. Ev tipi diş beyazlatma işleminde daha düşük yüzdeli “Karbamid Peroksit” içeren beyazlatma ajanları kullanılır. Hazırlanan şeffaf plak ve beyazlatıcı ajan içeren tüpler hastaya verilerek dişlerine nasıl uygulayacağı hekim tarafından anlatılır. Hasta, ilacı diş hekiminin önerileri doğrultusunda işlemi günde 2 defadan 2 hafta veya sadece geceleri uyurken 1-2 hafta uygular. Haftalık kontrollerle tedavinin nasıl gittiği izlenerek gereken değişiklikler yapılır. Hastaya hangi yöntemle beyazlatma uygulanacağına diş hekimi ve hasta birlikte karar vermelidir.

Beyazlatma İşleminde Başarı Oranı Nedir?

Yapılan araştırmalar özellikle çay, kahve, sigara ve yaşa bağlı renklenmelerde hastalarda tatmin oranının oldukça yüksek olduğu gösterilmiştir. Ancak; ilaçlara veya aşırı floride bağlı “florozis” olarak isimlendirilen renklenmelerde çok iyi sonuçlar elde edilememektedir.

Diş Beyazlığı Ne Kadar Süre Devam Eder?

Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabiliyor. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.

Zirkonyum Kaplama

Beyaz renkli sert bir metal olan Zirkonyum elementi, diş hekimliğinde “zirkonya (zirkonyumdioksit)” şeklinde kullanılır. Kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir. Nikel-titanyum gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de uygun bir seçimdir. 

Zirkonya Tedavisi Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?

Işık geçirgenliği kazımayla işlenebilir ve cilalanabilir yapısı sayesinde ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir. Doku dostu olduğu içinde diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerinden birisidir. 

Zirkonya Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Yapılacak restorasyonun türüne ve sağlıklı dişin miktarına göre dişlerden aşındırmalar yapılır. 3D dijital tarayıcılarla hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Üretilecek dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve 3 akslı zirkonya kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Hastanın fotoğraflarına göre son makyajları yaparak fırınlanır ve işlem son cilayla tamamlanarak doğal bir görüntü sağlanır.

Zirkonya Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda 1 rutin diş kontrollerini ihmal etmemelidir. 

Estetik Açıdan Zirkonya Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum kaplamaya göre daha eski bir yöntem olan metal destekli porselenlerde kaplamaların iç yüzeyi gri renkli metallerle kaplıdır. Metallerin üzerine diş renginde porselenler yığılarak bu kaplamalar elde edilir. Fakat porselenin transparan yapısı gereği altındaki gri renkli metalin silüeti zamanla belli olmaya ve kaplamalar doğal dişlere göre daha mat görünme meydana gelir. Zirkonya dişlerse tek parça yapıdadır ve tamamı dişle aynı renktedir. Ayrıca doğal dişlerdeki gibi uçlarına şeffaflık efekti verilerek kişinin kendi diş yapısına uygun bir estetik görüntü sağlanmış olur. 

Zirkonyum Kaplama Diş Kaç Günde Yapılır?

Gelişen teknoloji sayesinde, dişlerin ölçüsünü dijital olarak alıp anında laboratuvara iletilir ve tasarımlar dakikalar içinde dijital ortamda yapılır. Bu sayede ölçünün alçıya dönüştürülmesi ve kurye süresi gibi zaman kayıplarından kazanç sağlanır. Süre 4-5 günü bulabilir.

 

 

Zirkonyum Kaplama İşlemi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde anestezi ile uyuşturulur ve uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilerek yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla hayat standardını koruması sağlanır. 

Zirkonya Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kaplama sonrası günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra bir işleme ya da önleme gerek yoktur. Zirkonya diş kaplamalar kendi dişlerimiz gibi basınca dayanıklı olup kesme/çiğneme vb. günlük ihtiyaçlar yapılabilir. 

Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Zirkonya Kaplama Diş Tedavisi Uygulanabilir Mi?

Eski tip metal destekli diş kaplamalarında alerji sık rastlanan bir durum idi. Zirkonyum alerjisi ise metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadir görünür. Bu nedenle zirkonyalar alerjik bireyler için öncelikli bir seçenektir. 

Zirkonya Kaplama Dişlerde İlerleyen Zamanlarda Renk Değişikliği Olur Mu?

Zirkonya kaplamaların rengi zamanla renklenmelere sebep olmaz. Günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 düzenli diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra uzun yıllar ağızda kalır. 

Zirkonya Dişlerde Kırılma Veya Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür Mü?

Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir.

Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyalara tutunması için ideal özelliklere sahiptir. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durumdur.  

EMax (Tam Seramik)

Emax Diş Kaplama Nedir?

Emax kuron, dişin çepeçevre küçültülerek, emax porselen ile kaplanması işlemine verilen isimdir. Altyapı olarak kullanılabilen kuron, aynı zamanda tek parça şeklinde de kullanılabilmektedir. Kesici dişler, köpek dişleri ve küçük azı dişlerinin kaplanmasında kullanılan bu yöntem, estetik amaçlı da kullanılabilmektedir. Diş eksikliklerini gidermek için de kullanılabilen emax porselen, ışık geçirgenliği son derece yüksek ve doğal dişe yakın olmasından dolayı çok fazla tercih edilmektedir.

 Ffff) Porselen Kaplama

Dişlerinde estetik görünüme daha çok önem verenler genellikle porselen kaplama yöntemi ‘ni seçmektedir. Diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan porselen kron, diğer bir çok kaplamaya oranla değişik avantajları da beraberinde getirmektedir. Daha güzel bir gülüş sağlamasının yanı sıra, ağız fonksiyonlarının da tamamen yerine getirilmesini sağlayan porselen kron uygulaması, uygulama alanları bakımından da çok tercih edilmektedir.

Porselen Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama yöntemi, adından da anlaşıldığı gibi, diş üzerine porselen malzemelerden üretilen kaplamaların uygulanmasına denmektedir. İnsanların diş rengi ve biçimine uygun olarak yapılan bu kişiye özel porselen dişler, çok yüksek kaliteye sahip malzemelerden üretilmektedir.

Porselen Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Porselen kaplamanın uygulanacağı durumların bazıları şunlardır:

  1. Çapraşık dişlerde (hafif ve orta dereceli çapraşıklarda)
  2. Eksik diş olduğu durumlarda
  3. Normal dolgularla halledilemeyen çürük çeşitlerinde
  4. Belirgin diş kırklarında
  5. Estetik amaçlarla

Bu durumlardan bir veya daha fazla sorunları olan hastalar, porselen kaplama yapılmasına diş hekiminin de incelemesi sonucunda, birlikte karar vermektedirler. Bunların dışında iltihaplanma ve kanal tedavisi ihtiyacı olan hastalarda ise porselen kaplama uygun olmamaktadır.

Porselen kaplamaların ömürleri kullanıma da bağlı olarak 7 ile 10 yıl arasında olmaktadır. Kaplamanın uygulanmasından sonra, önemli bir ağrı veya sızı oluşmadığından, uygulamayı yaptıranlar normal yaşamlarına hemen dönebilmektedir. Uygulama sonrasında ise, bir hafta süresince aşırı soğuk ve sıcak yiyeceklerle içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca kaplamaya zarar verecek sert yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Uygulama sonrası ilk hafta içerisinde oluşan hafif sızılar, diş hekiminin vereceği ağrı kesiciler vasıtası ile giderilmektedir. Porselen kaplamalarda normal dişler gibi dış etkenlerden etkilenmektedir. Bu nedenle zarar verecek ve leke oluşturacak yiyeceklerden sonra mutlaka fırçalama yapılmalıdır.

İmplant Üstü Protezler

İmplant destekli protezler, implant üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protezlerdir. Hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan kişiler de implant destekli protezler kullanılabilir.

İmplant üzerine her zaman sabit dişler mi yapılır?

Tamamen dişsiz ağızlarda hareketli protezlerin tutuculuğunu arttırmak amacı ile de implant uygulamaları yapılır. Çene içerisinde yer alan implantların hareketli tam protezin içerisindeki yuvalara yerleşmesi ile stabilitesi ve tutuculuğu artan protezle, çiğneme ve konuşma fonksiyonları çok daha etkin yapılabilmektedir.

Tamamen dişsiz bir ağızda implant üstü sabit bir protez yapılabilmesi için en az kaç implant yaptırmam gerekir?

Çenenin büyüklüğüne ve uygulanacak yönteme göre alt çenede 4-6 arası, üst çenede 6-8 arası implant yapımı öngörülmektedir.

Tamamen dişsiz bir ağızda hareketli proteze destek olması için kaç implant yaptırmam gerekir?

Alt çenede 2- 4 implant, üst çenede ise en az 4 implant uygulanması başarı için mutlaka gereklidir.

İmplant destekli hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?

  • İmplantdestekli hareketli protezler günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir ve gece çıkartılmalıdır.

    • Aynı zamanda implant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice fırçalanarak temizlenmelidir.

    • Protezlerin içinde bulunan lastikler zamanla gevşeyebilir bu lastikler basit bir işlemle değiştirildiğinde tutuculuk tekrar ilk günkü haline döner.

    • İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her 3-6 ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz.

İmplant destekli köprünün bakımı nasıl yapılır?

  • İmplantdestekli sabit dişlerin bakımı doğal dişlerin bakımına çok benzer. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamalısınız.

    • Protez ve dişeti arasında kalan alanı arayüz fırçaları, özel ipler ve diş fırçası ile düzenli olarak diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz.

    • İlk yıl içinde her 3-6 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Hareketli Protezler

Bir veya daha fazla diş eksiklikliğinin tedavisinde kullanılan, hastanın isteği zaman rahatlıkla takıp çıkarabildiği, üzerinde eksik dişlerin yer aldığı apareylerdir.

Beş tip hareketli protez vardır. Bunlar;

Klasik parsiyel protezler

Tutuculuğunu ağızda kalan dişlere tutunan kroşe (çengel) ile sağlayan hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Halk arasında çengelli protez olarak bilinir.

Hassas bağlantılı protezler:

Birden fazla diş eksikliğinde kullanılan, tutuculuğunu ağızda kalan doğal dişlere yapılan porselen kuronlardan (kaplamalardan) alan kroşesiz (çengelsiz) hareketli protezlerdir. Halk arasında çıtçıtlı protez olarak bilinir.

Tam protezler:

Doğal dişlerin tamamının eksik olduğu hastalara uygulanan takıp çıkarılabilen apereylerdir. Halk arasında takma diş olarak bilinir.

İmmediat protezler:

İmplant tedavisi uygulanacak olan veya tüm dişleri çekilmesi gereken hastalara cerrahi işlem sonrası hemen uygulanan geçici hareketli protezlerdir.

Diş üstü protezler:

Ağızda var olan, bir süre sonra çekimi düşünülen diş veya kök üzerine uygulanan tutuculuğunu protezin içinde kalan dişlere yapılan başlıklardan alan hareketli protezlerdir. Dışarıdan bakıldığında tam protezlerle aynı görünümdedir.

Hareketli protezlerin avantajları nelerdir?

Bazı hareketli protezlerde diş kesimine ihtiyaç kalmadan kısmi diş eksiklikleri tamamlanabilir. Ayrıca, implant tedavisine göre daha hızlı ve daha ekonomik bir tedavi seçeneğidir.

Klasik parsiyel protezler (Çengelli protezler) yapılırken kalan dişlerimi kaplatmama gerek var mıdır?

Parsiyel protezler yapılırken özellikle kroşelerin (çengellerin) yerleştiği dişlerde kaplama ihtiyacı olabilir.

Bir diğer alternatif ise diş hekiminin dişlerin üzerine hazırladığı yuvaya protezin stabilizasyonu ve tutuculuğunu sağlayan protez parçalarının yerleştirilmesidir.

Hareketli protezlerin yapımı ne kadar zaman alır ve kaç seans sürer?

Eğer porselen kaplama yapılması gerekmiyor ise 5-6 seans sürer ama diş hekimi gerekli gördüğünde bu seans sayılarını arttırabilir. Protez takıldıktan sonra ağıza uyumlanması birkaç seans daha sürebilir. Hastanın dört dörtlük kullanabilir hale gelmesi yaklaşık 1 ay gibi bir süre alır.

Hareketli protez yapılacağı zaman dişlerin uyuşturulması gerekir mi?

Porselen kaplama yapılmayacak ise iğne yapılmasına (uyuşturma işlemi) gerek yoktur.

Hareketli protezlere alışmak zor mudur, ne kadar zamanda alışabilirim?

Hareketli protezlere alışmak öncelikle hasta psikolojisi ve zaman ile ilgidir. Zaman geçtikçe proteze alışmak daha da kolaylaşır. Genellikle bir ayda hasta protezleri kabullenir ve protez ile yaşam kolaylaşır.

Hareketli protezlerimi taktığımda ilk zamanlar ne gibi sorunlar yaşayacağım?

İlk takıldığında yemek yemek, konuşmak, protezi ağızda tutmak ve çiğnemek gibi fonksiyonlarda problem yaşanabilir zaman geçtikçe ve proteze alıştıkça bu problem azalır ve tamamen ortadan kalkar.

Laminate (Yaprak Porselenler)

Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Kişinin beklentisine, diğer diş ve dişetleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir.
Laboratuvar ortamında hazırlanan laminalar diş hekimi tarafından dişin ön yüzeyine yapıştırılır.

Hangi durumlarda yaprak porselen uygulanır?

  • Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması, diş boylarının uzatılması ve yeniden şekil verilmesi gerekiyorsa,
    • Kırık veya çatlak dişlerin tedavisi için,
    • Diş rengini beğenmeyen, antibiyotik nedeni ile renklenmiş dişleri olan ve kalıcı beyazlık isteyen hastalarda,
    • Gülüşünü beğenmeyen hastalar da gülüş tasarımı amacıyla,
    • Hafif çapraşık dişlerin düzeltilmesinde porselen kaplamalara alternatif olarak kullanılabilir.

Porselen laminaları yapılırken kaç kere diş hekimine gitmeliyim?

Porselen laminaların tamamlanması için en az 2 seansa ihtiyaç vardır. Randevunun uzunluğu dişin durumuna ve kaç adet laminanın hazırlanacağına göre değişir.
Eğer dişetlerinin estetiği ile ilgili başka işlemler de gerekiyorsa önce dişeti tedavileri tamamlanmalı, daha sonra laminalar ile ilgili aşamalar geçilmeli.

Porselen laminalar yapılırken ağrı hisseder miyim?

İşlem sırasında genellikle ağrı duyulmaz. Ancak bazı durumlarda lokal anestezi yapılarak hastanın işlem sırasında ağrı duymaması sağlanabilir.
İşlem sonrası ise yapıştırma seansına kadar dişinizi korumak amacıyla geçici laminalar yerleştirilecektir.
Bu nedenle bir sonraki seansa kadar hasta estetik bir sorun yaşamaz ve hassasiyet önlemiş olur.

Porselen laminaların yapımı nasıldır?

İlk seansta porselen laminaların daha sonradan yerleştirilebilmesi için diş yüzeyi hazırlanacaktır. Dişin ön yüzeyinden yaklaşık 0,3-1 milimetre kalınlığında mine dokusu kaldırılıp ölçü alınacaktır.
Bu ölçüden de dişe uygun renk ve formda, gülüşü tamamlayacak, hemen hemen yaprak kalınlığında porselen laminalar yapılacak ve dişe uygun renkte özel yapıştırıcılar ile yapıştırılacaktır.