Botoks
Botoks
Botoks Nedir?
Botoks basit bir tanımla; özel bir bakteriden steril laboratuvar şartlarında üretilen, estetik uygulamalarda, yüz kırışıklıklarında, kas sistemlerinde uygulanabilen bir maddedir. Tıptaki gelişmelerle birlikte yaygınlığı artmaktadır ve belirlenen bir botoks yan etkisi yoktur. Diş hekimliğinde de birçok alanda kullanılmaya başlamıştır.
Botoks Nasıl Etki Yapar?
Botoks sistemik olarak tüm vücudu, kasları etkilemez. Yalnız lokalize olarak uygulandığı yeri etkiler. Uygulandığı alandaki sinir uçlarındaki iletimi geçici olarak bloklar. Kas dokusuna zarar vermez. Temel olarak kaslar üzerinde oluşan kasılmaları rahatlatır ve spazmları ortadan kaldırır. Botoksun etkisi yaklaşık 4-6 ay civarındadır. Vücut tarafından metabolize edilip süre sonunda etkisi biter. Düzenli ve uzun süre uygulanan kaslarda zamanla ihtiyaç ortadan kalkabilir.
Botoks İle Diş Hekimliğinde Neler Yapabiliyoruz?
En yaygın 2 kullanım alanı; Diş Sıkma (Bruksizm) etkilerini ortadan kaldırmak ve Diş Eti Görünürlüğü fazla olan hastalarda Gummy Smile görüntüsünü çözmektir. Doğru koşullarda, konusunda uzman kişilerce ağız ve çevre dokularında uygulandığında ideal sonuç alınmaktadır.
Gece plağı
Uyku sırasında çene sıkma, diş gıcırdatma gibi sonuçların sonrasında ortaya çıkabilecek olan sorunlar sonucunda dişlerde oluşabilecek aşınmalar ve çenede kayma gibi sorunlarının engellenmesi için tasarlanmış bir ağız plak desteğidir.
Kullanımı gece gerçekleştirilen bu plaklar her bireye özel olarak tasarlanmaktadır. Diş hekimleri tarafından geliştirilen bir ağız koruyucusu olarak bilinmektedir. Gece plağı sayesinde dişlerinizin aşınmasını ve çene kayması gibi sorunları oluşmasını önleyebilirsiniz.
Gece plağı için diş hekiminize başvuru yaptıktan sonra çene ve diş yapınız incelenir. Daha sonrasında ise yapınıza göre ve size özel olarak bir ağız koruyucusu yapılır. Gece kullanımı için yapılan bu koruyucular dişlerinizi birbirine sürtmenizi engeller. Bu sayede dişinizin yapısını ve çene yapınızı bozmamış olursunuz. Gece plağını kullanacak kişiler şu şekilde sıralanabilir;
- Gıcırdatma nedeni ile dişlerinde aşınma olan kişiler
- Dişleri sıcaklık değişimlerine karşı hassas olan kişiler
- Stresli zamanlarda diş gıcırdatma problemi yaşayan kişiler
- Uyandıklarında çene ve baş ağrısından şikâyetçi olan kişiler